Uskon saunan voimaan terapiana ja paikkana, missä suomalainen ihminen (varsinkin mies) voi hoitaa terveyttään ja  kykenee tavallisesta poiketen keskustelemaan avoimesti asioistaan, joista ei yleensä vihjailisikaan. Voisin heittää veikkauksena, ettei entisaikojen suomalaiset metsämiehet olisi koskaan pukahtaneet eivätkä pussanneet, ellei saunaa olisi keksitty suomenmaalla! Myös nykysuomalaiselle vanhalle sekä nuorelle miehelle olen huomannut saunassa käynnillä olevan erityistä merkitystä. Miehen seksuaalisuudella, iällä tai ammatilla ei ole merkitystä, kun yhdessä istutaan saunan lauteilla. Puhe ja keskustelu alkaa tulvia ja sellaisista aiheista, mistä ei ole puhuttu aikaisemmin eikä puhuta myöskään saunan jälkeen. Sauna on aina ollut suomalaiselle miehelle ja naiselle paikka rentoutua, peseytyä ja nauttia illan päälle pitkän päivän jälkeen. Joskus siellä keskustellaan syvällisiä, ja joskus saunassa vallitseva hiljaisuus kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

  Sitä en osaa kommentoida, mistä suomalaisen miehen saunassa sattuva puheripuli johtuu. Kai se on siinä saunassa olemisessa ja sen tuomassa ilmapiirissä. Istutaanhan sitä kuitenkin kaikki yhdessä, usein aika tiiviistikin, kuumassa ja hiostavassa paketissa alasti. Kyllä siinä vähemmästäkin alkaa kielenkannat irtoamaan, joko nolouden tai raukeuden vuoksi. Ihmisten ollessa yhdessä alasti ei välttämättä enää edes tunneta olevan läsnä niitä samoja rajoituksia ja esteitä, mitkä yleensä estävät suomalaista miestä puhumasta ja pussaamasta. Saunassa kaikki, mikä itselle on tärkeää, tuntuu vielä entistä tärkeämmältä ja siitä on alettava keskustelemaan muiden kanssa.

  En halua antaa teidän ymmärtää, että siinä olisi mitään pahaa. Päinvastoin! Minusta sauna on paras keksintö, minkä mikään suurempi voima on voinut suomalaisille suoda. Monien sen todistettujen terveyttä edistävien seikkojen lisäksi se on paikka missä naiset ja miehet ovat istua joko keskenään tai omissa oloissaan. Varsinkin nuorten keskuudessa on vielä enemmän sitä, että istutaan sukupuolen mukaan eri vuoroissa ihan vain häveliäisyyden ja toisten kunnioituksen vuoksi. Läheisissä ystäväpiireissä ja keski-ikäisillä näkee yhdessä saunomista. Silloin naiset ja miehet ovat joko keskustella joko miehet miehille, naiset naisille tai yhdessä rentoutua ja pistää leikiksi.

sauna-normal.jpg

  Itse sain esimerkiksi viime juhannuksena huomata, että saunassa käyminen meidän ystäväporukan miesten kanssa oli minulta paras idea ikinä. Hoidin sillä kolmen tunnin saunareissulla ystävyyssuhteitani näihin miehiin enemmän kuin koko viikonlopun kestoisen mökkireissun aikana yhteensä. Itse kävin naisystäväni kanssa aina välillä uimassa (pojat eivät uskaltaneet, vesi oli kuulemma liian kylmää), mutta lopulta istuin jokaisen miesystäväni kanssa edes kerran yksin saunassa. Ja ei helvetti sitä jutun määrää! Kaikkien meidän istuessa yhdessä lauteilla pojat olivat vain nojanneet polviinsa ja huutaneet lisää löylyä. Kun heidän kanssaan jäi kaksin, he aukaisivat sanallisen arkkunsa ja kertoivat minulle asioista, jotka tiesin jo olevan heille tärkeitä (kuten valokuvaaminen, harrastukset), mutta myös aiheista joista en olisi arvannut keskustelevan heidän kanssaan (naiset, toiset miehet). Onneksi pojat eivät voineet pimeässä saunassa nähdä lautasen kokoisia silmiäni tai auki loksahtanutta suutani, kun ihmettelin keskustelun määrää. Olin tietenkin mielissäni, mutta myös yllättynyt. Saunan maaginen voima!

  Tietysti myös naiset saavat saunassa tilaisuuden puhua itseään vaivaavista asioista. Usein kun astuu saunaan ja istuu muutamat löylyt, huomaa haluavansa keskustella niistäkin asoista joista ei ollut suunnitellut juttelevansa kenenkään kanssa. Sellainen suomalainen mieli on: kun yhdessä hikoillaan ja istutuaan alasti vierekkäin, niin jostain kumman syystä se tuntuu kaikkein loogisimmalta paikalta keskustella kaikista tärkeistä asioista. En ihmettele yhtään, että Urho Kekkonenkin vei itse poliittiset vieraansa saunaan! Löylyjen tuoma rentoutuminen toimii joskus paremmin viemään ihmistä vaivaavat estot, kuin kalja tai viina.

  Meininki saunan lauteilla ja terassilla oli muutenkin sinä viikonloppuna letkeä ja hilpeä. Vaikka keskustelu äityi välillä vakavaksi, ei siitä näkynyt jälkeäkään enää mökille palatessa. Mitä puhutaan tai tapahtuu saunassa, jää saunaan. Näin se on auttanut meitä suomalaisia etenemään elämässä hankalien aikojen jälkeen, keskustelemaan asioista jotka ovat tuntuneet vaikeilta ja ehkä myös näkemään asioita, joita ei ole saunan ulkopuolella edes suostunut näkemään. Sauna tekee suomalaisen mielen avoimeksi muille ja auttaa laskemaan kynnystä kokeilla uutta ja koskettaa tuntematonta. Olen melko varma, että ilman saunaa Suomi olisi vielä paljon synkempi ja pimeämpi paikka kuin mitä sen nyt väitetään olevan. Ilman saunassa istumista suomalaiset olisivat yksinäisempiä ja syrjäytyneempiä eivätkä läheskään yhtä hyvin lisääntyneitä. ;)